Kreatív világom

Rénszarvas karácsonyfadísz faszeletből

Karácsony környékén ti is szoktátok dúdolni a Rudolf a piros orrú rénszarvast? Ha igen, készítsétek is el! Az alapja faszeletből készült, az orra pedig természetesen piros pomponból!

renszarvas faszeletbol

Kellékek: kb. 4-5 cm átmérőjű faág, Y alakú vékony ágacska (tujából), natúr és piros kenderzsineg, piros mini zsenília pompon, patina, fehér festék, fekete alkoholos filctoll, ragasztó

1. A faágból fűrészeljünk le 1 cm vastag faszeleteket. Az Y alakú tujaágakról (vagy bármilyen más ágból) vágjuk le a zöldet, és az ágakat vágjuk a faszelethez illő méretre.

2. A faszeletek oldalába vékony fúróval fúrjunk fél cm mély lukakat, és a fa felületét csiszoljuk át. A natúr kenderzsinórból vágjunk le kb. 15 cm-es darabokat, és hajtsuk félbe. A kifúrt lukba nyomjunk ragasztópisztolyból ragasztót, és zsinórt ragasszuk bele.

renszarvas faszeletbolrenszarvas faszeletbol

3. A faszeletek mindkét oldalának a felületét patinába mártott ronggyal körkörösen töröljük át, így kellemes, barnás meleg színárnyalata lesz. A zsinórokat szintén húzzuk át a patinával. A faszeletekre ragasszuk fel a piros pomponokat, ami a rénszarvas orra lesz.

4. A pomponok alá fekete filctollal rajzoljunk egy enyhén ívelt függőleges vonalat, fölé pedig egy-egy szemet rajzoljunk. A szemekbe tegyünk egy pötty fehér festéket, az orcájához pedig három-három apró pöttyöt rajzoljunk.

renszarvas faszeletbolrenszarvas faszeletbol

5. Az Y alakú faágakat ragasszuk a rénszarvas fejére. Piros kenderzsinegből kössünk kis masnikat, és ragasszuk a rénszarvas szája alá, a faszeletek oldalára.

renszarvas faszeletbol

Magyal gyurmából

Karácsonykor melyik örökzöld jut még eszedbe a fenyőfán kívül? Nekem a magyal, ha neked is, készítsd el te is! Remekül illik a tegnap bemutatott ötlethez, de girlandra csiptetve is mutatós. A levél és a termése süthető gyurmából van formázva, amely facsipeszre van ragasztva. Többféleképpen is elkészíthetjük, fűzhetjük vékony zsinórra vagy cérnára, így karácsonyfadíszként is használhatjuk, de fülbevalóként, vagy kitűzőként is remekül mutat. A fülbevalóhoz használjunk fülbevaló akasztót, a kitűzőhöz pedig kitűző alapot.

magyal_gyurmabol

Kellékek: piros és zöld színű süthető gyurma, facsipesz, zöld és barna festék, magyallevél alakú kiszúróforma

1. A piros és a zöld gyurmát színenként gyúrjuk jól össze, hogy könnyedén nyújtható legyen. A gyurmát tiszta kézzel gyúrjuk, és tiszta munkafelületen dolgozzunk vele, hogy ne érje szennyeződés.

2. Ezután a zöld gyurmát nyújtsuk ki. Ez történhet kézzel, illetve tésztanyújtó géppel.

Kézzel: A gyurmákat a kezünkkel picit lapítsuk ki, majd tegyük le sima felületre. Mini sodrófával nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra. Géppel: A gyurmát a kezünkkel picit lapítsuk ki, majd tegyük a tésztanyújtó gépbe. A vastagságot a gépen állítsuk 1-es méretűre, majd a gyurmát nyújtsuk ki. Ezután állítsuk át 2-es méretre, és ismét nyújtsuk ki a gyurmát. A kinyújtott gyurmát tegyük tiszta üveglapra, vagy papírlapra.

magyal_gyurmabolmagyal_gyurmabol

3. A kinyújtott gyurma felületét enyhén nyomkodjuk át egy kis darab szivacs durvább felével, így kissé érdesebb lesz. A szivacs legyen új, és teljesen száraz, így nem szöszöli össze a gyurmát.

4. A gyurmából magyallevél alakú kiszúróval szúrjunk ki néhány levelet. Ha nincs ilyen alakú kiszúróformánk, egy vastagabb papírra rajzoljunk fel magyallevelet, majd vágjuk ki. Ezt a mintát használjuk sablonként, amit a gyurmára helyezve, éles késsel körbe tudunk vágni.

magyal_gyurmabolmagyal_gyurmabol

5. A levelekre gombostű segítségével rajzoljunk erezetet, hogy minél élethűbb legyen.

6. Ezután, ha csipeszre ragasztható változatot készítünk, két levelet tegyünk egymásra, és óvatosan nyomjuk a felső levelet az alsóhoz. Ha akasztható díszt készítünk, a levél felső csúcsánál, fogpiszkálóval szúrjunk egy kisebb lukat.

magyal_gyurmabolmagyal_gyurmabol

7. A piros gyurmából formázzunk apró kis bogyókat, minden levélhez 3 darabot. A bogyókat egymás mellé téve helyezzük a levelek tetejéhez, és óvatosan nyomjuk a levelekhez. Ezután a kész leveleket tegyük sütőlapra, és a használati utasítás szerint süssük készre, és hagyjuk kihűlni.

8. Míg sül a gyurma, a csipeszeket fessük le a zöld gyurma színével megegyező zöld színnel. Ha megszáradt, barna színű festékkel is fessük át. Teljes száradás után finom csiszolópapírral néhány helyen csiszoljuk le a barna festéket a csipeszről, így régies, kopottabb hatása lesz.

magyal_gyurmabolmagyal_gyurmabol

9. Ha a gyurma megsült és kihűlt, a dupla levelű magyalt ragasztópisztollyal ragasszuk a csipeszre. A szimpla levelű magyalokat fűzzük fel aranyszínű cérnára.

magyal_gyurmabol

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!